Prin utilizarea acestor module Sistemul TinREAD își extinde capacitatea nativă de serviciu pentru regăsirea informației


Specificația este împărțită, în mod logic, în proceduri care se adresează funcționalității de tip client (solicitant de informații de natură bibliografică) și proceduri referitoare la funcționalitatea de tip server (furnizor de informații de natură bibliografică). Comunicare dintre client și server se desfășoară prin intermediul protocolului Z39.50 sau, așa cum se va putea vedea mai jos, prin intermediul altor surse de tip web.

Opțional pentru:

Modulele TinREAD Server și Client Z39.50 respectă standardele ANSI/NISO Z39.50-2003 și ISO 23950. Modulele suportă realizarea unui număr de acțiuni care include căutarea, regăsirea, sortarea și navigarea în informații.

De asemenea, aceste module sunt conforme și cu specificațiile OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) care reprezintă un protocol dezvoltat de către Open Archives Initiative. OAI-PMH se bazează, la rândul său, pe o arhitectură de tip client-server (ca și protocolul Z39.50), unde, „solicitanții” de informații privind înregistrările actualizate care se află în repositori-uri. TinREAD furnizează metadate XML în format Dublin Core și, de asemenea, poate furniza metadatele în alte formate XML după cum aveți nevoie. Cel mai adesea, aceste module sunt folosite de către clienții noștri pentru a comunica, în calitate de membri, cu Biblioteca Digitală Europeana.

De fapt discutăm aici despre integrarea modulelor WebOPAC și a celor ce fac parte din modulul de integrare a datelor (și care cuprind protocoalele Z39.50 și OAP-PMH), care permit TinREAD să fie conectat online cu orice sursă de informații care este disponibilă online. Modulul WebPAC Extins lucrează cu următoarele trei tipuri de informații:
  • Sursa bibliografică internă (o bază de date unitară);
  • Surse bibliografice externe (alte baze de date ale altor ILS-uri care sunt disponibile prin intermediul protocolului Z39.50);
  • Surse externe non-bibliografice, cum ar fi Google Books [books.google.com], Google Print [print.google.com], Google Scholar [www.scholar.google.com] Directory of Open Access Journals [www.doaj.org], Answers.com [www.answers.com], WorldNet [www.cogsci.princeton.edu/cgi-bin/webwn], Open Directory [dmoz.org] etc.

Funcționalitatea modulului este determinată de pachetul TINREAD achiziționat și poate fi vizualizată în tabelul de mai jos.

Informațiile ce provin din bazele de date interne sau din cataloagele altor biblioteci prin intermediul protocolului Z39.50 sau de la alte surse diferite de tip web pot fi căutate, afișate și folosite (imprimate, transmise prin e-mail, exportate) într-un format uniform, indiferent de proveniența acestora.

În timp ce Modulul Client Z39.50 poate fi prezent în toate versiunile TinREAD (Mini, Standard și Expert), Modulul Server Z39.50 poate fi utilizat în versiunile TinREAD.Standard și TinREAD.Expert. Versiunea TinREAD.Expert folosește modulele Server și client Z39.50 în principal în cataloagele federative/colective/centrale. În acest context, bibliotecarii pot beneficia de asistența automatizată oferită de către Sistemul TinREAD; informația (descrieri bibliografice sau altele) poate fi luată online din alte surse (Z39.50, http etc.) prin drag&drop dintr-o fereastră și adusă în alta.

Cu privire la cataloagele federative/colective/centrale trebuie să menționăm funcționalitatea multicasting a TinREAD care se manifestă în interiorul acestor module de comunicație; căutarea paralelă pentru baze de date multiple, indiferent de tipul lor (biblioteci, pagini web, baze de date cu resurse electronice); pagina în care sunt prezentate rezultatele este actualizată inteligent astfel încât să micșoreze traficul și să răspundă cererii utilizatorului actualizând datele din fiecare sursă furnizoare.

TinREAD este pregătit să lucreze cu protocolul client-server internațional, de nouă generație, pentru căutarea și regăsirea informațiilor aflate în baze de date pe calculatoare disponibile la distanță: ZING.