Bibliotecile moderne iau de pe umerii bibliotecarilor sarcinile repetitive și însărcinează software-ul inteligent și echipamentele să facă aceste lucruri. RFID este o tehnologie care pune în comun, în beneficiul bibliotecarilor, echipamente inovatoare și software de nouă generație pentru bibliotecă. TinREAD este un asemenea software.


În legătură cu RFID (Radio-FrequencyIdentification= identificare prin frecvență radio), există două categorii majore de standarde: standardele tehnologice sau hardware se adresează nemijlocit echipamentelor; standardele pentru aplicații sau software se adresează manipulării și organizării datelor ce sunt furnizate prin intermediul echipamentelor. Cu câțiva ani în urmă, Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) a început să reglementeze domeniul și să propună standardele specifice tehnologiei RFID, standarde care privesc aplicațiile RFID din anumite perspective cum ar fi: securitatea accesului, sistemele pentru plată, magazinele cu amănuntul și bibliotecile.

Standardele tehnologice se adresează procesului de comunicare dintre etichete și echipamentele de citire; nu privesc însă etichetele în sine sau calitatea sau fiabilitatea echipamentelor.

Unul dintre aceste standarde ISO care privesc tehnologia RFID – cunoscut sub nr. ISO 15693 –vizează caracteristicile dispozitivelor de tip circuit integrat folosite în echipamentele de identificare fără contact fizic, echipamente care mai sunt numite și card-uri de proximitate. Acestea sunt folosite pentru securizarea accesului sau pentru sistemele de plată. Aceste aplicații au fost proiectate inițial pentru identificarea persoanelor, dar unii producători au ajuns la concluzia că aceleași standarde pot fi folosite și pentru identificarea bunurilor. Unele aplicații realizate în perioadele de început folosesc ISO 15693.

Ulterior, ISO a dezvoltat o nouă serie de standarde – familia ISO 18000 – care vizează modul cum etichetele și echipamentele de citire comunică în cadrul operațiunilor de identificare a bunurilor în aplicațiile specifice. Una dintre aceste specificații, ISO 18000 Partea a 3-a, identifică frecvența de 13,56 MHz drept frecvența suport de comunicare între etichete și echipamentele de citire folosite de către aceste aplicații. ISO 18000 Partea a 3-a Mod 1 reprezintă tipul de etichetă folosită în mod comun în cadrul acestor aplicații, inclusiv în biblioteci.

Aceste standarde pentru hardware sunt în mod evident necesare, dar ele nu sunt și suficiente pentru a permite interoperabilitatea între biblioteci. Configurarea frecvenței de comunicație asigură faptul că echipamentul pentru citire și eticheta sunt pe aceeași lungime de undă. Acest lucru este similar cu presetarea unui radio din autoturism la un post favorit. Nu se are în vedere și „limba” a ceea ce se emite pe acel canal. Pentru ca sistemele RFID să poată lucra împreună este important ca și limbajul să fie standardizat.

O altă caracteristică o reprezintă codul AFI (ApplicationFamilyIdentifier). De reținut: modelele de date de tip fix pot avea coduri asemănătoare cu AFI, de ex. modelele danez și finlandez. De asemenea, 15961 + ISO 18000-3 mode 1 includ informații despre AFI.

Codul AFI rezolvă câteva aspecte. Inițial a fost creat pentru ca aplicațiile să poată face distincție, astfel, dacă o etichetă este scanată va răspunde numai dacă codul AFI se potrivește. Astfel se elimină interferențele între aplicații. Spre exemplu, asta asigură un sistem RFID de mânuire a bagajelor dintr-un aeroport să răspundă numai la etichetele RFID ale bagajelor respective și nu și la etichetele RFID aflate într-o carte împrumutată de la o bibliotecă cu sistem RFID care se află în acele bagaje.

Ca o completare, unii dintre furnizorii de soluții RFID folosesc AFI ca un mecanism de securitate. Sunt folosite două coduri AFI, unul pentru documentele care sunt încărcate în sistem, altul pentru documentele care sunt descărcate. Atunci când un cititor trece cu un document prin porțile de securitate ale bibliotecii, sistemul întreabă eticheta dacă nu a fost descărcată. Dacă eticheta răspunde, se va declanșa alarma. Codul AFI nu face parte din elementele de date ce sunt alocate sistemului integrat de bibliotecă, el este parte a sistemului de memorie al etichetei.

În anul 2011 a fost publicat Standardul ISO 28560, RFID în modelul de date și codificare pentru biblioteci. Acest standard este compus din trei părți. Partea întâi descrie modelul de date și elementele de date, iar celelalte două părți furnizează două opțiuni pentru codificarea datelor în etichete.

Dacă în biblioteca Dvs. folosiți ceea ce furnizorii numesc la modul generic drept etichete „conforme ISO” atunci este un lucru bun. Până în acest moment, atunci când auziți de etichete „conforme ISO” ele sunt compatibile cu ISO 15962. Dacă nu aveți măcar etichete „conforme ISO” (ISO 15962)… ei bine, atunci e foarte probabil să fie necesar să luați decizia de a vă reeticheta documentele pentru a dispune de un sistem conform cu standardele în vigoare.

Modulul pentru integrare RFID al TinREAD folosește toate standardele despre care am vorbit și vă ajută să rezolvați expeditiv lucruri importante cum ar fi:
  • Sortarea documentelor
  • Plivirea documentelor
  • Împrumut interbibliotecar
  • Autoservire
  • Descărcare automată
  • Inventariere automatizată

Inventarierea automatizată asistată de către TinREAD este accesibilă în cadrul Modulului Circulație, împrumutul interbibliotecar este un modul independent și sortarea utilizând RFID este integrată cu căutarea TinREAD.

Funcționalitatea de realizare a operațiunii de verificare gestionară (inventariere) beneficiază în cel mai înalt grad de integrarea RFID prin intermediul Modulului de integrare RFID. Multe echipamente RFID au nevoie pentru a funcționa de prezența în sistemul de bibliotecă TinREAD a acestui modul specific. Între acestea putem enumera stațiile de lucru pentru conversia datelor în sistem RFID și echipamentele fără fir, portabile (cum ar fi asistentul de bibliotecă digitală).

Pe de altă parte, Modulul SIP2 al TinREAD este un modul pentru comunicație, diferit însă de Modulul Z39.50. Standard Interchange Protocol(SIP)este un standard proprietar pentru comunicații între sistemele integrate de bibliotecă și terminalele de autoservire folosite în circulația documentelor. Deși deținut și controlat de către firma 3M, protocolul este publicat și este folosit pe scară largă și de alți furnizori de echipamente. Versiunea 2.0 a acestui protocol, cunoscută sub acronimul SIP2 este un standard de facto pentru aplicații de autoservire specifice serviciilor de bibliotecă.

SIP este un protocol în care cererile pentru realizarea operațiunilor sunt transmise printr-o conexiune folosită și pentru primirea răspunsurilor. Protocolul specifică care trebuie să fie formatul mesajului trimis prin intermediul conexiunii (mesaje pentru tranzacționarea documentelor, respectiv închiderea tranzacțiilor, mesaje pentru gestiunea plăților, mesaje pentru cererea de reținere și prelungire a termenelor, precum și mesaje pentru realizarea celorlalte operațiuni de circulație ale bibliotecii). Modulul TinREAD SIP2 este folosit în conjuncție cu Modulul de Integrare RFID pentru a se folosi toate caracteristicile noilor echipamente cu înalt randament pentru bibliotecă. Modulul TinREAD SIP2 poate fi folosit și independent în cazul bibliotecilor care folosesc echipamente destinate autoservirii și care folosesc tehnologii mai vechi cum ar fi codurile de bare și/sau sistemele electromagnetice (EM).