Modululu OPAC reprezintă o caracteristică standard pentru sistemele integrate de bibliotecă. Flexibilitatea modulului OPAC permite cititorilor să acceseze colecțiile bibliotecii la orice oră din orice loc.


Conceptul „NextGeneration OPAC” (OPAC de nouă generație) este deja o formulă consacrată care referă noile tipuri de interfețe și funcționalități puse la dispoziția cititorilor de către bibliotecile moderne.

Dinamica fără precedent a domeniului IT&C a condus în mod direct la reformularea, restructurarea și redefinirea unor concepte, considerate de altfel, recente. Vorbim de ceva vreme de Web 2.0 și, în cea mai mare măsură, această revoluție nu este una strict tehnologică. Acest concept este o redefinire a spațiului web tradițional ce constă într-o evoluție esențială a sa: utilizatorul a devenit furnizor de conținut.

Adevărata modă „2.0” nu a lăsat insensibilă nici lumea bibliotecilor și a bibliotecarilor. Library 2.0 este deja un termen consacrat, un pachet coerent de strategii și direcții de dezvoltare și modernizare a serviciilor. FRBR, împreună cu conceptul de „Multiple MARC Formats” (formate MARC multiple coexistente într-un catalog) au fost numite MARC 2.0 însă termenul se pare că nu are consistența necesară pentru a se impune în terminologia domeniului.

În acest sens, din punct de vedere practic, conceptul OPAC 2.0 este unul bine definit, chiar consacrat am îndrăzni a spune. Menționat în diverse contexte de lucrările de specialitate, conceptul a fost definit cu claritate, structurat și operaționalizat de o lucrare ce i-a fost dedicată: Next-GenerationLibraryCatalogs de Marshall Breeding în Library Technology Reports, Iulie/August 2007, vol. 43 / no. 4, ISSN 0024-2586. Publicația editată de ALA a consacrat acest număr subiectului, iar autorul Marshall Breeding, autor și editor al www.librarytechnology.org nu cred că mai are nevoie de prezentări.

Modulul TinREAD WebOPAC este un OPAC de nouă generație.

Cu toții veți găsi în Modulul TinREAD WebOPAC caracteristicile standard ale unui “OPAC de nouă generație” așa cum sunt ele sintetizate de către Marshall Breeding care enumeră caracteristicile funcționale ce definesc noul tip de interfață OPAC. Cel mai important lucru ce trebuie spus e că toate caracteristicile standard ale Modulului TinREAD WebOPAC sunt disponibile în toate versiunile Sistemului Integrat de Bibliotecă TinREAD (TinREAD.Mini, TinREAD.Standard și TinREAD.Expert).

Ca și în oricare sistem OPAC tradițional, Modulul TinREAD WebOPAC oferă cititorilor informațiile disponibile produse de către modulele tradiționale de bibliotecă (catalogare, circulație, achiziții, controlul serialelor). Prin contribuția noilor module (ERM, Căutare distribuită, Bibliotecă digitală etc.) sistemul WebOPAC și-a extins funcționalitățile și oferă utilizatorilor acces la informație printr-un punct central (portal) care permite consolidarea în mod transparent al acestor resurse.

Caracteristicile care completează funcționalitățile tradiționale sunt: interfață modernăweb, conținut îmbogățit, navigare fațetată, căutare pornind de la relevanța cuvintelor cheie, sugestii de căutare, recomandările din partea cititorilor, recenzii și topuri, RSS, integrarea cu rețelele de socializare.

În plus, abonații la bibliotecă se pot autentifica în sistem și își pot verifica contul: împrumuturile în curs, datele de expirare a perioadei de împrumut, datoriile de plată. Ei își pot actualiza informațiile personale (telefon, e-mail, adresă etc.) dar nu au acces la schimbarea numelui sau a nr. de permis/card. De asemenea, abonații la serviciile bibliotecii pot transmite mesaje către personalul bibliotecii (cereri privind anumite cărți sau informații), pot verifica disponibilitatea unui document și pot solicita reținerea (rezervarea) unui exemplar sau rezervarea pe titlu (indiferent ce exemplar va fi primul disponibil); rezervările sunt permise pentru exemplarele de uz general, nu și pentru cele de referință (ce sunt marcate ca fiind pentru consultare în cadrul sălilor de lectură). Utilizatorii bibliotecii au acces la istoricul căutărilor efectuate de ei și pot lansa căutări anterior efectuate prin alegerea lor din lista cu istoricul căutărilor. Lista cu istoricul căutărilor este salvată în baza de date a sistemului și poate fi folosită în scopuri statistice; poate fi sortată după oricare din câmpurile de căutare sau valoare căutată.

Oricare dintre utilizatori se poate abona pentru a primi informațiile furnizate de Sistemul de Diseminare Selectivă a Informațiilor (SDI) și pot primi notificări prin e-mail care includ o adresă (link) spre înregistrările bibliografice existente în catalogul bibliotecii, atunci când acestea devin disponibile.

În completarea funcționalităților de bază ale unui sistem OPAC modern, TinREAD oferă și funcționalități extinse (alte tipuri de informații și funcționalități specifice). În cele ce urmează enumerăm câteva din cele mai interesante elemente disponibile în TinREAD:

  • Căutări asemănătoare cu cele practicate în Google (Google like); integrarea de caracteristici multiple în cadrul unei căutări de tip „pachet” și prezentarea informațiilor, cu includerea: asistenței la introducerea datelor în câmpul de căutare, sugestii privind căutarea, căutarea aproximativă, regula ¾, relevanța, căutarea pe baza topurilor etc
  • Popularitatea documentelor și Topul titlurilor; Cele mai: populare, împrumutate, rezervate, bine punctate/evaluate de public etc
  • Norul de subiecte
  • Semne de carte
  • Bibliotecă digitală de tip tradițional cu acces la: imagini (colecții de imagini, hărți sau alte fișiere mari procesate în mod special ca imagini), audio (colecții de documente audio), video (colecții de documente video), conținut integral și abstracte (cu funcționalitate de căutare, evidențiere a termenilor căutați, hiperlegături etc.), oricare combinație între cele menționate
  • Bibliotecă digitală cu funcționalitate extinsă (de tip citire/scriere) care cuprinde mai multe sub-sisteme integrate cum ar fi: sistemul de adnotări și interacțiune cu textul documentelor (evidențiere, comentarii, note critice, discuții pe text [întrebări, răspunsuri, soluții], erate, sistem pentru învățare online [instrucțiuni de învățare]
  • Sistem pentru gestiunea drepturilor de autor (DRM = Digital Rights Management) care include: permiterea accesului doar pentru utilizatorii cu anumite drepturi speciale; controlul accesului din Intranet și/sau Internet; numărul privind accesul concurent la documentele digitale; adresabilitatea după vârstă a materialelor; disponibilitatea gratuită sau cu plată; alte elemente în acord cu standardele DRM în vigoare
  • Acces la resurse (coperte, video, abstract, full text) disponibile în sursele externe; funcțiile WebOPAC corespunzătoare Modulului ERM (Electronic Resources Management)
  • Socializarea bazată pe temele comune de interes citite (căutarea pornind de la topicul adnotărilor realizate de cititori)
  • Navigarea pe baza principiilor FRBR (înregistrări catalogate în format MARC) etc
  • Interfață pentru dispozitive mobile (telefoane mobile, telefoane inteligente, tablete cu sisteme de operare variate);
  • Notificări prin SMS
  • Căutare distribuită; o căutare este transmisă către mai multe surse de informare și rezultatele primite sunt combinate și prezentate cititorului; datele primite din surse multiple sunt supuse procesului de deduplicare având la bază algoritmi complecși și grupate astfel încât să fie eliminat „zgomotul informațional”; această funcționalitate permite bibliotecilor să își unească datele în cadrul cataloagelor colective/federative/centralizate
  • Integrarea; Această versiune complexă a Modulului TinREADWebOPAC poate căuta în trei tipuri de surse: date bibliografice interne (aparținând TinREAD), surse bibliografice externe (alte biblioteci prin protocolul Z39.50) sau date externe (alte surse prin protocolulhttp, cum ar fi Google Books, Directory of Open Access Journals etc.); aceste surse externe trebuie definite de către bibliotecă; parsarea unor surse noi se realizează în câteva zile pentru TinREAD


Unele dintre aceste caracteristici extinse sunt prezente în toate versiunile TinREAD, iar altele sunt prezente doar în versiunile TinREAD.Expert și/sau în TinREAD.Standard.


Funcționalitate

Navigare pe liste
Căutare simplă
Căutare avansată
Căutare expert
Căutare FRBR
Căutare în surse externe
Identificarea localizării și disponibilității documentelor
Înregistrarea cititorilor și crearea profilului de cititor
Crearea listelor bibliografice publice de către cititor
Rezervări online
Integrarea cu rețelele de socializare
Descărcare fișiere multimedia
Afișare fișiere multimedia
Descărcare înregistrări bibliografice
Descărcare liste bibliografice
Cereri multicasting (federated search)
Integrare
Bibliotecă digitală
Portal

TINREAD.Mini

TINREAD.Standard

TINREAD.Expert